Приватне акцiонерне товариство "Полтавський машинобудiвний завод"

Код за ЄДРПОУ: 14307417
Телефон: (0532) 66-96-54
e-mail: polt_mash@atrep.com.ua
Юридична адреса: 36007, Полтавська обл., м. Полтава, вул. Маршала Бірюзова, буд. 27
 
Дата розміщення: 26.04.2016

Річний звіт за 2015 рік

XI. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (у тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ); ВАТ "Полтавський машинобудівний завод" створено 29.07.1994 року на базі державного підприємства, що діє з 18.05.1951 року. Знаходиться за адресою 36007, м.Полтава, вул.М.Бірюзова, 27
організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів; ПАТ "Полтавамаш" в складі своєї структури має:
- 1 відокремлену філію без права юридичної особи, а саме: філія "ТВК ГАМА"-виробничий підрозділ;
- 1 відокремлену філію з правом юридичної особи, а саме: філія "Продмашжитло" - дочірне підприємство.
середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента; Середньооблікова чисельність працівників (осіб) - 241.
Середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб) - 3.
Чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб) - 0
Фонд оплати праці в 2015 році склав 8171,0 тис.грн., що на 228,0 тис.грн. більше в порівнянні з попереднім періодом.
Основними напрямками кадрової програми по навчанню, підготовці, перепідготовці персоналу на підприємстві є:
- первинна підготовка;
- перепідготовка та підвищення кваліфікації поза підприємством;
- підвищення кваліфікації персоналу на підприємстві;
- співпраця з навчальними закладами;
- атестація.
Первинна підготовка - На ПАТ проводиться підготовка нових працівників (учнів)
належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання; ПАТ "Полтавамаш" не належить до будь яких об'єднань підприємств.
спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності; Спілна діяльність з іншими організаціями, підприємствами, установами у звітному році не проводилась.
будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій; Будь-яких пропозицій щодо реорганізації Товариства з боку третіх осіб протягом звітного року не надходило.
опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо); Фінансова звітність складена у національній валюті України - гривні. Згідно Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні (п.4) та МСБО ПАТ "Полтавський машинобудівний завов" обрало форму організації у вигляді бухгалтерської служби на чолі із головним бухгалтером. Товариством обрано журнально - ордерну форму ведення бухгалтерського обліку, як із застосуванням комп'ютеризації виробничих процесів з використанням ИС: 1С, так і ручним способом.
Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.
Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться відповідно до вимог національних стандартів бухгалтерського обліку П(С)БО та МСБО.
Облікова політика товариства затверджена розпорядчим документом - наказом про облікову політику N° 2 від 02 січня 2015 року, яким визначено єдині принципи, методи і процедури при відображенні поточних операцій в обліку і складанні фінансової звітності, визначені норми і методи нарахування амортизації основних засобів, нематеріальних активів, ведення аналітичного обліку товарно-матеріальних цінностей, розрахунків з постачальниками, покупцями та замовниками, різними дебіторами, довгострокових та поточних зобов'язань, капітальних та фінансових інвестицій, оцінку запасів (матеріалів, сировини, палива, комплектуючих виробів тощо) при відпуску у виробництво, або іншому вибутті.
Згідно наказу про річну інвентаризацію №75 від 26 жовтня 2015 року Товариством проведена інвентаризація акпіивів і зобов'язань для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності станом на 31.12.2015 року. Вході інвентаризації по даних бухгалтерського обліку лишків і нестач не встановлено.
У зв'язку з тим, що ми не мали можливості прийняти участі у інвентаризації основних засобів, запасів та інших активів Товариства, тому це є обмеження в обсягах аудиту, що не дає обгрунтованої підстави для висловлення аудитором власної думки та надання висновку з цього питання.
Облік основних засобів Товариством проводиться відповідно до вимог П(С)БО-7 "Основні засоби" та МСБО. Для нарахування амортизації застосовується прямолінійний метод нарахування амортизації, тобто зменшення балансової вартості основних засобів, що відповідає обраній обліковій політики.
Вартісна ознака предметів, що відносяться до малоцінних необоротних матеріальних активів прийнята в розмірі 2500 грн., що відповідає бухгалтерському обліку Товариства.
Первісна вартість запасів визначається відповідно до П(С)БО № 9 "Запаси" та МСБО. При вибутті запасів підприємством застосовується метод списання за середньозваженою вартістю відповідних одиниць запасів. Для розрахунку собівартості реалізованої продукції Товариством застосовується метод середньозваженої собівартості відповідної одиниці запасів.
Вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів, що передані в експлуатацію, списуються з балансу з подальшою організацією оперативно - кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації та відповідними особами протягом строку їх фактичного використання.
Поточна дебіторська заборгованість включена до підсумку балансу за чистою реалізаційною вартістю. Поточні зобов'язання відображені за сумою їх погашення. Зобов'язання акціонерного товариства, що відображені у фінансовій звітності, виникли внаслідок минулих подій і погашення яких, як очікується, призведе до зменшення ресурсів. Зобов'язання, в основному, підтверджені договорами, первинними документами та актами звірки. В складі зобов'язань не обліковується таких, по яких минув термін позовної давності. На підприємстві забезпечена незмінність облікової політики протягом 2015 року.
основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; Основними видами діяльності товариства є виробництво машин для перероблення сільгосппродуктів, монтаж та установлення машин для перероблення сільгосппродуктів, виробництво різноманітних металевих виробів, діяльність автомобільного вантажного транспорту, оптова торгівля іншим промисловим обладнанням.
основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування; За 2012 рік на підприємство надійшло основних засобів на загальну суму 4955,0 тис. грн., а саме машини - 470,0 тис.грн, споруд - 4632,0 тис. грн.
За 2012 рік на підприємстві було списано основних засобів первинною вартістю на загальну суму 1187,0 тис.грн., в тому числі - машини та обладнання - 956,0 тис.грн., транспортні засоби - 3,0 тис.грн., інструменти та інвентар 20,0 тис. грн., будинки і споруди - 157,3 тис. грн.
За 2008 рік на підприємство надійшло основних засобів на загальну суму 6239 тис. грн., а саме передавальні
пристрої- 4024 тис.грн, машини та обладнання -1744 тис.грн, інструменти на загальну суму 230 тис. грн.,
інші необоротні активи - 12 тис. грн., транспортні засоби - 229 тис. грн.
За 2008 рік на підприємстві було списано основних засобів первинною вартістю на загальну суму 556 тис. грн.,
в тому чисіі - машини та обладнання - 437 тис.грн., транспортні засоби - 45 тис.грн., інструменти та
інвентар - 72 тис грн.
За 2009 рік на підприємство надійиио основних засобів на загальну суму 4663 тис. грн., а саме споруди та
передавальні пристрої - 3337 тис.грн.. машини та обладнання -1187 тис.грн., інструменти на загальну суму
5,0 тис. грн., інші необоротні активи -119 тис. грн., транспортні засоби -15 тис. грн.
За 2009 рік на підприємстві було списано основних засобів первинною вартістю на загальну суму 120 тис. грн.,
в тому числі - машини та обладнання - 93 тис.грн., споруди та передавальні пристрої- 10 тис. грн,
інструменти та інвентар - 11 тис. грн., інші необоротні активи -6,0 тис. грн.
За 2015 рік на підприємство надійшло основних засобів на загальну суму - 470 тис. грн., а саме: машин та устаткування спеціального призначення - 470 тис. грн.
За 2015 рік на підприємстві було списано основних засобів первинною вартістю на загальну суму 1838 тис. грн.
Переоцінка основних фондів у 2015 році не проводилася. Змін в обліку основних засобів не відбувалося.
Орендованих основних засобів на підприємстві є станки японські вертикально-фрезерні - 4.шт.
правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, зокрема всі правочини, укладені протягом звітного року між емітентом або його дочірніми/залежними підприємствами, відокремленими підрозділами, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, з іншого боку. За цими правочинами зазначаються: дата, сторони правочину, його зміст, сума, підстава укладання та методика ціноутворення, застосована емітентом для визначення суми правочину та за необхідності інша інформація; Правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради, членами виконавчого органу, афілійованими особами протягом звітного року не здійснювались.
основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, у тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення; "Основнізасоби" первісною вартістю - 48308 тис. грн.; знос склав 18688 тис. грн., залишкова вартість - 29620 тис. грн. Відсоток зносу основних засобів складає 38,69 %. Для цілей бухгалтерського обліку основні засоби класифіковані у відповідності з вимогами П (С) БО - 7 "Основні засоби".
Основні засоби відображені в обліку за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення,
спорудження і виготовлення, з урахуванням сум декількох обов'язкових дооцінок. Індексації балансової
вартості основних фондів проводились згідно з механізмом та індексами, встановленими державними
органами. Загальні для всіх підприємств індекси були визначені Міністерством статистики.
Нарахування амортизації основних засобів проводиться у відповідності з п. 26 П(С)БО -7 " Основні засоби ", тобто прямолінійним методом.
За 2014 рік на підприємство надійшло основних засобів на загальну суму 457 тис. грн., а саме машини та обладнання - 454 тис.грн., інструменти - 3,0 тис.грн..
За 2014 рік на підприємстві було списано основних засобів первинною вартістю на загальну суму 1045 тис. грн., в тому числі - машини та обладнання - 1045 тис. грн..
Переоцінка основних фондів у 2014 році не проводилася. Змін в обліку основних засобів не відбувалося.
На підприємстві є орендовані вертикально-фрезерні обробні центри в кількості 4 шт.
За 2015 рік на підприємство надійшло основних засобів на загальну суму - 470 тис. грн., а саме: машин та устаткування спеціального призначення - 470 тис. грн.,.
За 2015 рік на підприємстві було списано основних засобів первинною вартістю на загальну суму 1838 тис. грн.
Переоцінка основних фондів у 2015 році не проводилася. Змін в обліку основних засобів не відбувалося.
Орендованих основних засобів на підприємстві є станки японські.
Перевірені документи щодо внесення, придбання та реалізації основних засобів та конкретних статей запасів, придбаних або вилучених до проведення інвентаризації, забезпечують достатні та відповідні аудиторські докази наявності та стану основних засобів, запасів за 2015 рік.
Порядку 020 "Незавершене будівництво" станом на 31.12.2015 року сума відсутня.
проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень; За 2007 рік на підприємство надійшло основних засобів на загальну суму 1819,0 тис. грн., а саме передавальні
пристрої -2,6 тис.грн, машини та обладнання -1608,0 тис.грн, інструменти на загальну суму 1,6 тис. грн. та
інші необоротні активи 206,8 тис. грн.
За 2007 рік на підприємстві було списано основних засобів первинною вартістю на загальну суму 1324,0 тис.
грн., в тому числі - машини та обладнання - 945,6 тис.грн., транспортні засоби - 4,7 тис.грн., інструменти та
інвентар 28,4 тис. грн., інші необоротні активи - 345,3 тис. грн.
За 2008 рік на підприємство надійшло основних засобів на загальну суму 6239 тис. грн., а саме передавальні
пристрої- 4024 тис.грн, машини та обладнання -1744 тис.грн, інструменти на загальну суму 230 тис. грн.,
інші необоротні активи - 12 тис. грн., транспортні засоби - 229 тис. грн.
За 2008 рік на підприємстві було списано основних засобів первинною вартістю на загальну суму 556 тис. грн.,
в тому чисіі - машини та обладнання - 437 тис.грн., транспортні засоби - 45 тис.грн., інструменти та
інвентар - 72 тис грн.
За 2009 рік на підприємство надійиио основних засобів на загальну суму 4663 тис. грн., а саме споруди та
передавальні пристрої - 3337 тис.грн.. машини та обладнання -1187 тис.грн., інструменти на загальну суму
5,0 тис. грн., інші необоротні активи -119 тис. грн., транспортні засоби -15 тис. грн.
За 2009 рік на підприємстві було списано основних засобів первинною вартістю на загальну суму 120 тис. грн.,
в тому числі - машини та обладнання - 93 тис.грн., споруди та передавальні пристрої- 10 тис. грн,
інструменти та інвентар - 11 тис. грн., інші необоротні активи -6,0 тис. грн.
За 2010 рік на підприємство надійшло основних засобів на загальну суму - 5655 тис. грн., а саме: машин та
устаткування спеціального призначення - 5655 тис. грн.
За 2010 рік на підприємстві було списано основних засобів первинною вартістю на загальну суму 288 тис. грн.
Переоцінка основних фондів у 2010 році не проводилася. Змін в обліку основних засобів не відбувалося.
Орендованих основних засобів на підприємстві не має.
факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства; Товариство в звітному періоді не сплачивало штрафних санкцій і компенсацій за порушення законодавства.
опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента; Фінансово-господарська діяльність ВАТ здійснюється відповідно до планів, які затверджуються загальними зборами акціонерів.
Перший фінансовий рік починається з дати реєстрації АТ і завершується 31 грудня цього ж року, наступні фінансові роки визначаються відповідно до календарного.
Підприємство фінансує свою діяльність за рахунок власних обігових коштів. Надходжень з бюджетів різних рівнів не було.
вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів; Товариство не має укладених, але невиконаних договорів.
стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому); З метою розширення ринків збуту, збільшення надходження коштів від реалізації продукції, покращення
фінансового стану розроблена і впроваджується нова маркетингова стратегія, яка повинна забезпечити
опанування підприємством стабільних ніш на внутрішньому ринку країн СНД.
Проведено низку оперативних заходів, які не потребують інвестицій і мають за мету скоочення витрат,
раціоналізації складу портфелю продукції (зняття з виробництва тощо).
Розроблена програма подальшої реструктуризації підприємства та його філій.
опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік; Емітент не проводив досліджень та розробок в звітному році.
судові справи, за якими розглядаються позовні вимоги у розмірі на суму 10 або більше відсотків активів емітента або дочірнього підприємства станом на початок року, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства, або судові справи, стороною в яких виступають посадові особи емітента (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається; Емітент та його посадові особи не виступали сторонами в судових справах в звітному році.
інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі за наявності інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі. д/в